diumenge, 15 d’octubre del 2017

La princesa i el gripau

Tot va començar amb una promesa no acomplerta. Una princesa jugava amb una bola d’or i li va caure a l’aigua i com que no la podia recuperar es va posar a plorar. Un gripau li va dir que l’ajudaria si ella acceptava de compartir amb ell taula, jocs i llit.  Ella li va dir que sí, que ho faria, però que li portés la bola d’or. Tan bon punt el gripau la hi va dur, la noia se’n va tornar a palau sense recordar-se del que havia promès. A l’hora de sopar, el gripau es va presentar i, amb gran esglai de tothom, es va encarar a la princesa i li va exigir un lloc a taula. I quan el rei va saber el que havia passat, va dir a la seva filla que si havia fet una promesa l’havia d’acomplir.  I després de sopar plegats, la noia i el gripau varen compartir llit. I al matí següent, en lloc del batraci hi havia un príncep la mar d’atractiu. “Tot té una explicació”, va dir el noi. “Una bruixa m’havia encantat i el petó que t’he robat aquesta nit m’ha desencantat”. A la princesa no li va desagradar gens el seu nou company.

1. Llegiu el següent text i torneu a rellegiu el de Quim Monzó
L'objectiu és que comparem els dos textos, però per tal de fer-ho, primer els haurem d'analitzar individualment.
a) Per tant, en primer lloc, intentem sintetitzar el tema del text.
b) Tot seguit, n'escrivim un breu argument per tal de fer-nos una idea clara de què és el que ha succeït al llarg de la història.
c) Finalment, ens fixam en el punt de vista adoptat del narrador, en el temps i en l'espai en què hi transcorre l'acció, i en el predomini de narració, descripció o diàleg al text. 
 
Amb aquestes dades:
1. Tema
2. Argument
3. Punt de vista del narrador. Temps. Espai
4. Predomini narració, descripció i diàleg.

Només amb aquestes dades, (com a mínim), podem realitzar la comparació dels dos textos.

Per tant, en primer lloc, apuntarem esquemàticament tot això al quadern, i una vegada realitzada aquesta feina, podrem contestar les següents preguntes:
a. Quines semblances trobes entre aquest text i el de Quim Monzó?
b. Quines diferències?


divendres, 6 d’octubre del 2017

El punt de vista narratiu

http://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0234989.xml

1. Ordena el següent mapa conceptual de manera que tingui sentit:




2. Quina diferència hi ha entre el monòleg interior i el discurs indirecte lliure?


3. Escriu un monòleg interior en la següents situació: estàs a classe.


Treball de la darrera unitat